2017 - DOKbewonerscafé: Lezing Ruben Mersch "Waarom Iedereen Altijd Gelijk Heeft"

Iedere donderdag wordt de kantine geopend door een DOKbewoner (van acht tot middernacht!). Donderdag 21/9 is STADSGR*P aan de beurt.  Ze organiseert een lezing van Vlaamse filosoof, bioloog en schrijver Ruben Mersch over "waarom iedereen altijd gelijk heeft".

STADSGR*P brengt een zwerm van burgers bijeen, organiseert infosessies en bijeenkomsten over mogelijke alternatieven in politiek bestuur. Ze wilt haar bijeenkomsten graag voeden met verhalen en ervaringen van interessante mensen. Zoals Ruben Mersch dus.

Ruben schreef reeds 2 boeken, "Oogklepdenken" en "Waarom Iedereen Altijd Gelijk heeft". Deze gaan over de manier waarop mensen omgaan met kennis en de interpretatie ervan, en dus over de vraag over hoe het komt dat meer "objectieve" kennis blijkbaar niet per definitie leidt tot meer overeenstemming, maar dikwijls zelfs tot meer polarisering.

PROGRAMMA

  • 19u30  een korte Flatpack intro 
  • 20u00: Lezing van Vaams filosoof, bioloog en schrijver Ruben Mersch: "Waarom iedereen altijd gelijk heeft"
  • 21u00: Dj Wim Reygaert (Drums Are For Parades) & dj Wust (Fopaw Elefant & Helka Dans) 

----


"WAAROM IEDEREEN ALTIJD GELIJK HEEFT" - lezing door Ruben Mersch

Wij mensen kunnen, al is het moeilijk, leren om constructiever met elkaar van mening te verschillen... We willen onze meetups graag voeden met verhalen en ervaringen van interessante mensen. Op deze meetup doen we dat met een lezing van Vlaamse filosoof, bioloog en schrijver Ruben Mersch.

Ruben schreef reeds 2 boeken, "Oogklepdenken" en "Waarom Iedereen Altijd Gelijk heeft". Deze gaan over de manier waarop mensen omgaan met kennis en de interpretatie ervan, en dus over de vraag over hoe het komt dat meer "objectieve" kennis blijkbaar niet per definitie leidt tot meer overeenstemming, maar dikwijls zelfs tot meer polarisering…

Of het nu gaat om de rol van de islam in de terroristische aanslagen, over de veiligheid van pesticiden, de huidskleur van het hulpje van Sinterklaas: waarom ontstaan er zo vaak twee kampen die er beiden van overtuigd zijn dat ze de wijsheid in pacht hebben? Waarom graven we ons zo graag in, in de loopgraven van ons eigen gelijk? Tijdens deze lezing probeert Ruben Mersch via het verband tussen kakkerlakken en ethiek, het mysterie van de schone studentenkeuken en een paar zeer kwade apen deze vragen te beantwoorden. Daarbij verwijst hij gretig naar de nieuwste inzichten van psychologen, antropologen, biologen, filosofen en een achttiende-eeuwse predikant met een voorliefde voor biljart. Hij komt tot een ontnuchterende conclusie: niet onze ratio, maar wel onze emoties zijn heer en meester over ons denken. Gelukkig zijn er ook manieren om dit tegen te gaan. Wij mensen kunnen, al is het moeilijk, leren om constructiever met elkaar van mening te verschillen.