2017 - Dokbewoners Dingen Naar Burgerbudget

Eind 2016 lanceerde Stad Gent het grootse project Burgerbudget. Daarmee wou de stad alle Gentenaars uitnodigen om projecten voor te stellen die uitdagingen in de straat, buurt en/of wijk helpen aanpakken. Van de massale stroom inzendingen blijven er vandaag 105 voorstellen over, waarop elke Gentenaar vanaf 14 jaar kan stemmen. Ook enkele DOKbewoners deden een voorstel.

  • Zo wil Masala met 'Masala TV' een sociaal videokanaal oprichten voor en door álle Gentenaars, met reportages, debatten, interviews, sociale experimenten en vernieuwende formats. Via workshops willen ze bovendien jong talent opleiden tot digitale vertellers. (meer info)
  • Ook Radio Jokari gaat voor participatieve journalistiek, in hun geval met de opstart van een mobiele radiostudio. Daarmee willen ze inwoners uit verschillende hoeken van Gent met elkaar verbinden. (meer info)
  • Refu Interim wil Gent dan weer een toets Aziatische charme geven door riksja's in het straatbeeld te introduceren, waarmee Gentenaren ecologisch en vlot van a naar b worden gebracht door enthousiaste vluchtelingen. (meer info)

  • Labland zet in op wonen: zij willen de groeiende nood aan betaalbare en ecologische woningen in Gent aanpakken met het ontwikkelen van prototypes voor demonteerbare en betaalbare woonunits. (meer info
  • Nathalie Snauwaert van De Zaadfabriek gaat voor ecologisch bewustzijn én lekker eten: zij wil een voedselbos aanleggen waar Gentenaren elkaar kunnen ontmoeten en bijleren te midden van een oase van eetbaar groen. (meer info)
  • Metal Crew zette mee zijn schouders onder het project BuurtBarFiets, een duurzame mobiele bar voor buurtfeesten. (meer info)
  • Ook bij Kapow komen er wieltjes aan te pas: zij willen meisjes aan het skateboarden krijgen, met professionele begeleiding, met als ultieme droom de Olympische Spelen van 2024. (meer info)
  • VOEM, tenslotte, wil een interactief kunstencentrum op poten zetten waar artiesten op de vlucht hun ding kunnen doen, van beeldende kunst en performance tot concerten en dans. Daarnaast willen ze de ruimte ook inzetten voor gespreksavonden, interculturele etentjes en workshops. De details van hun idee vind je (meer info)

Stemmen kan van 29 september tot en met 14 oktober via www.burgerbudget.gent.