Film op groot scherm: Defiant Lives

Op 1 juli van 19:30 tot 22:00

Als er iéts binnen ons jaarthema 'erkenning' valt, dan is het wel de vertoning van de film 'Defiant Lives', georganiseerd door Onafhankelijk Leven. Het is een documentaire over de strijd van een aantal pioniers met een beperking. Voorvechters van een wereld met meer rechten voor alle mensen met een beperking.

Doorheen de geschiedenis werden mensen met een handicap bijna altijd en overal weggestopt. Bij de eigen familie en later in een vreemd soort groepshuis. Niet zo verschillend van een gevangenis eigenlijk. Dat is beginnen veranderen toen deze pioniers op straat zijn beginnen komen. Toen er protest kwam, rechtszaken werden aangespannen, de druk op politici werd opgevoerd. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een betere wereld. In Vlaanderen bijvoorbeeld zijn er vandaag 24 000 mensen met een beperking die hun eigen assistentie kunnen bepalen en betalen.

‘Ik ben de goede bedoelingen van alle niet-gehandicapten kotsbeu als ze in mijn plaats bepalen op welke manier ik mijn toekomst wel of niet vorm kan geven. Bol het gewoon af!’ Adolf Ratzka.

'Defiant Lives' is een ode aan de strijdlust van deze pioniers. Het is een teken van erkenning van onze generatie aan de vorige. Het is ook een schop onder de kont van alle personen met een beperking van vandaag. 8 Jaar hebben ze eraan gewerkt. Het is een indrukwekkende film geworden, een première in stijl is dus gepast.

Eind vorig jaar ging de film in wereldpremière, zondag 1 juli zijn wij aan de beurt. De deuren openen om 19u30 in DOKbox.
Historica/schrijfster/ervaringsdeskundige Anaïs Van Ertvelde doet de inleiding. De vertoning (op groot scherm) is gratis.