Wetenschapscafé: Zin en onzin van Gentse projecten van tijdelijke invulling

Datum: 29/08/2013 tot 21:00
Locatie: DOKkantine
Tags: gent, wetenschapscafé
Organisator: Ladda

Deze zomer komt het Wetenschapscafé Gent naar DOK. Geen aula, geen monoloog, geen overdonderende presentaties, geen klassiek debat, geen academische sfeer maar wel wetenschappers, verbonden aan de Associatie Universiteit Gent, die gemoedelijk vertellen over hun werk en passie. Moderator is Joël De Ceulaer (De Standaard).

Deze editie gaat over Gentse stadsprojecten van tijdelijke invulling. De komende jaren zal de omgeving rond de drie oudste dokken van Gent getransformeerd worden naar een volledig nieuw stadsdeel. In het gebied tussen de Dampoort en de Muide zullen zo’n 1500 nieuwe woningen verrijzen, voorzien van groene en open ruimten, recreatiemogelijkheden, werkgelegenheid, lokale kleinhandel en publieke voorzieningen.

In afwachting van de bouw, betrekt DOK (sinds juni 2011) tijdelijk de site. DOK heeft de locatie omgebouwd tot een bruisende en inspirerende ontmoetingsplek waar tal van activiteiten plaatsvinden. DOK is slechts één voorbeeld van een tijdelijk invullingsproject in het Gentse. Andere voorbeelden zijn de Piramuide (Muide), de Site (Rabot), …

Stad Gent ziet het concept van tijdelijke invullingen ‘als een instrument in wijkontwikkeling’. Het is een concretisering van de beleidsvisie dat ruimtelijke ingrepen vanuit participatie moeten uitgewerkt worden en dat die ingrepen hand in hand moeten gaan met de socio-culturele en economische ontwikkeling van wijken of stadsdelen’.

Geen betere plaats om alles te weten te komen over projecten van tijdelijke invulling, dan op DOK zelf! De toegang is gratis.

ism Ladda

ENKELE VRAGEN

  • Wat zijn projecten van tijdelijke invulling precies? Bestaan er verschillende soorten?
  • Wat is de visie van Stad Gent op projecten van tijdelijke invulling?
  • Welke zijn de doelstellingen? Liggen deze enkel in het hier en nu, of ook in de toekomst?
  • Wordt er onderzocht of deze doelstellingen worden bereikt?
  • Wat zijn de voorwaarden voor het slagen van projecten van tijdelijke invulling?

Naast een vlijtig schenkende cafébaas, een groepje oververmoeide organisatoren en een talrijk opgekomen publiek zullen ook aanwezig zijn:

Pascal Debruyne (Universiteit Gent, Vakgroep Conflict- en ontwikkelingsstudies, Faculteit Politieke en Sociale wetenschappen)

Evelyne Deceur (Universiteit Gent, Vakgroep Sociale agogiek)

– moderator Joël De Ceulaer (Knack, De Standaard)

Deel!
  • Facebook
  • Twitter
  • email
Terug naar overzicht