De laatste keer… Ladda’s DOKtank: ‘Participatie’

Datum: 26/09/2013 tot 23:00
Locatie: DOKkantine
Tags: debat, Gent is Troef, participatie
Organisator: Gent is Troef, Ladda

Het middenveld en participatie: teveel methode, te weinig inhoud 
met Stijn Oosterlynck

“Het middenveld is teveel bezig met het ontwikkelen van participatiemethodieken en te weinig met wat participatie inhoudelijk beoogt”, dat is het uitgangspunt van deze sessie. Daar horen ook een aantal pertinente vragen bij: Weten we nog waar participatie om draait? Steken we niet teveel tijd en energie in het ontwikkelen van methodieken? Is participatie op zichzelf nastrevenswaardig of gaat het om het effect dat participatie genereert? Mogen we een gegeven paard in de bek kijken? Moeten we wantrouwig zijn tegenover participatie die voor ons als burger georganiseerd wordt?”

Burgers verenigen zich steeds meer in bewegingen en organiseren zo zelf participatie in beleid. Zo onstaan er netwerken en initiatieven rond thema’s. We zien vaak dat ze verbonden zijn met plaatsen waar mensen wonen en/of samenkomen in buurten en andere groepen. Interessant? Zeker! Maar wat kunnen we daaruit leren? Is dat een eenduidig positieve evolutie? Hoe nieuw is dat eigenlijk? Wat betekent het voor ons democratisch model? Slagen die initiatieven in hun opzet? Veranderen ze ook echt iets? Zijn ze representatief? Is participatie zo geïnstitutionaliseerd dat ze niet meer over de realiteit gaat? Zit er een systeemfout in ons klassieke participatie?

Gent is TROEF ging met die vragen aankloppen bij een aantal mensen en organisaties, met vooral aandacht voor lokale participatie. Dat resulteert nu in een reeks met sprekers met verschillende perspectieven en visies op participatie. De eerste in de rij is op 26 september in DOKkantine met Stijn Oosterlynck.

Geïnteresseerd? Volg dan ook zeker de toekomstige events rond Participatie:
Donderdag 24 oktober om 20u
Participatie in therapie & therapie in participatie (Dominique Willaert/Hannes Couvreur)
Moet er een reden zijn om aan participatie te doen? En is het dan een therapeutisch middel voor een probleem dat zich al stelt ipv preventief te werken?
Locatie: Victoria DeLuxe

Donderdag 28 november om 20u
Participatie en politiek: Burgers mee aan het stuur? (Joke Quintens)
Hoe fundamenteel is participatie in de politiek? Hoe breng je participatie tot meebeslissen? Welke rol speelt een politicus, beleidsmens daarin? Joke Quintens is procesbegeleider en maakte van participatie een van haar kernthema’s. Ze is ondertussen nationaal ondervoorzitter van sp.a en schepen (van o.a. participatie) in Genk. Ze kan dus zowel vanuit de theorie als vanuit de praktijk praten.
Locatie: co-workingspace Avenue L (Schepenhuisstraat 17, 9000 Gent, vlak aan het Stadhuis)


Deel!
  • Facebook
  • Twitter
  • email
Terug naar overzicht