DOKkonttest – ontwerpwedstrijd

DOKkonttest – ontwerpwedstrijd voor outdoor DOKmeubilair.

Mei 2012 zwierden we de poorten van het openluchtterrein terug open, een imposante site met vele hoeken en kanten. Er is DOKtuin, DOKstrand, DOKmarkt, DOKparking, DOKcentrale…veel plaats maar weinig zitplaats.

Vandaar deze DOKkonttest, een wedstrijd in het kader van Maart Design Maand waarin DOK en Ladda op zoek gingen naar ontwerpen en prototypes voor outdoor DOKmeubilair, onder het oog van een zeskoppige deskundige jury!

Wat verstaan we onder ‘outdoor DOKmeubilair’?

Stoelen, (lig)zetels of banken in alle mogelijke vormen, kleuren en maten. Eenvoudig reproduceerbaar, bij voorkeur op basis van gebruikte of gerecycleerde materialen, trashy, lowbudget, mobiel en kontvriendelijk. We verwachtten een ‘creatie in context’. DOKmeubilair is inzetbaar en/of specifiek ontworpen voor de buitenzone van DOK.

→ Het winnende ontwerp werd x-aantal keer ge(re)produceerd, goed voor minimaal 20 zitplaatsen. De reproductie is realiseerbaar met een totaalbudget van 400€

WEDSTRIJDRONDES

1. Inschrijven
Inschrijven kon tot en met 29 februari.

2. Indienen ontwerp
Op 1 en 2 maart dienden meer dan 50 kandidaten een tekening, maquette of prototype in!

3. Preselectie
De 5 laureaten zijn: Marthe Vanthyne (Contversatie), Monoliet – Willendorf (rood), Ine Devos (L’oeuf), I’m with Alice (what’s up dok?), Katrijn De Jonghe en Joanna Janota (moor).


4. Finale

‚Üê I’m With Alice wint de DOKkonttest met het ontwerp What’s up dok!

De 5 laureaten kregen een aantal weken de tijd om een prototype van hun ontwerp uit te werken en presenteerden die op zaterdag 5 en zondag 6 mei tijdens het openingsweekend van de buitenzone van DOK.

De jury koos uiteindelijk voor het ontwerp what’s up dok? van I’m With Alice, een Gents interdisciplinair ontwerpbureau. Hun al even ingenieus als vrijwel kostenloos ontwerp is een krukje gemaakt uit kabelhaspelplanken bijeengehouden met de binnenband van een fiets. Bovendien is de fabricage, zoals dat in het schoon vlaams heet, ‘simple comme bonjour’. Er is geen gereedschap voor nodig, er komen geen lijm, vijzen, nagels of andere ingewikkelde bevestigingsmiddelen aan te pas, en een beetje chimpansee kan het maken ervan aangeleerd worden in minder dan 10 minuten!

5. Reproductie van het winnende ontwerp
What’s up dok werd begin juni in meervoud gereproduceerd op en door DOK, waarna het officieel ingehuldigd werd in het kader van de 5-daagse TRASH?

6. De jury
De jury bestond uit Lieven Daenens (Designmuseum), Hugo Vanneste (Tractor, docent Sint-Lucas), Hans De Pelsmacker (designer), Lieven Van Holle (PAD Meubelatelier), Jonas Nachtergaele (Ladda), Bart Smekens (DOK) en Jan Bekaert.


MEER INFO EN ACHTERGROND ‚Üì


MDM – Maart Design Maand

DOKkonttest haakt in op het programma van Maart Design Maand. Dan slaan meer dan 20 organisaties de handen in elkaar en boeken ze hun agenda vol in maart 2012. De bedoeling is om Gent met haar enorme potentieel aan mode, textiel en design sterk en zelfs internationaal via events, routes en expo’s op de kaart te zetten als ‘creative place to be’. MDM wil het debat over creativiteit, duurzaamheid en exclusiviteit in de spotlights brengen door alle bezoekers een absoluut unieke ervaring aan te bieden. Met als inzet een maximale respons in alle mogelijke creatieve vormen. MDM is een organisatie van De Invasie vzw, School Of Arts / KASK & Koninklijk Conservatorium, DesignMarkt, Stof-E-Ring en EMMA.

DOKkonttest – een initiatief van Ladda en DOK

Ladda onderzoekt, duidt en vertaalt hedendaagse evoluties binnen jeugdcultuur. Ladda observeert/opereert in en rond de leefwereld van jongeren. Hun kennis en expertise zet Ladda in bij het uitwerken van producties, het verstrekken van advies, het geven van lezingen en het schrijven van artikels… Ladda is één van de oprichters van DOK.

DOK is de tijdelijke invulling van een stuk braakliggend terrein aan de Oude Dokken in Gent waar over enkele jaren een nieuwe woonzone zal ontstaan. DOK creëert er nu reeds nieuw leven en een wijkgevoel met mensen en organisaties van een divers pluimage. Ze gebruiken DOK als hang- en experimenteerplek voor creatieve manoeuvres.
DOK wil een aantrekkingspool en testzone zijn voor projecten en plannen in de maak, ideeën die hun plek niet vinden of (nog) niet gevonden hebben binnen de bestaande orde en circuits. We verwelkomen initiatiefnemers van alle slag: ecologisten, kunstenaars, denkers, doeners en dromers, sportievelingen, de zachtere sectoren (vorming, onderwijs, sociale en maatschappelijke organisaties) maar ook de privé (softwarebedrijfjes, marketing,…). Als plek waar dit alles kan en mag samenkomen, is DOK het platform bij uitstek voor nieuwe – intersectorale – netwerken en verbindingen.
DOK is één groot experimenteel community arts project. Sleutelwoorden zijn samenwerking, uitwisseling en ontmoeting, co-creatie en mede-eigenaarschap, onderzoek en experiment.

DOK werkt graag met wat naast de sorteerbak valt, met wat niet mooi ge√Øntegreerd is, de restjes, wat niet te recycleren of te pakken is, de ‘vuiligheid’, de ruis, de rand, trash! Geheel in lijn daarvan wordt TRASH de werktitel, het thema, de rode draad en kapstok voor een aantal projecten van DOK in de eerste helft van 2012, waaronder deze DOKkonttest. DOK zal diverse mensen en organisaties uitnodigen om een eigen invulling en interpretatie te ontwikkelen op het thema. De resultaten – uiteenlopend, ongewoon, niet alledaags – worden gebundeld in een tiendaags festival (van 1 tot en met 10 juni 2012).

 

Deel!
  • Facebook
  • Twitter
  • email
Terug naar overzicht