Tumult.fm

In 2016 beheerde Tumult.fm, het cultuurplatform van Urgent.fm, de SMARTkabine in de voortuin van DOK. Elke eerste zondag van de maand opende de tentoonstelling van telkens een andere kunstenaar.

Hiermee wilde Tumult.fm inspelen op de behoefte die leeft bij de creatieve onderbuik van artistiek Gent: een kans om buiten de muren van het atelier te treden, de nood om zichtbaar te maken waarmee ze bezig zijn. De specifieke ruimte van de SMARTkabine op DOK vroeg om innovatie en zette aan om buiten de veilige zone te stappen. In het kader van het jaarthema gastvrijheid van DOK 2016, nodigde Tumult.fm uitzonderlijk onbekend talent uit.

Over Tumult.fm            

Tumult.fm is het online en on air cultuurplatform van Urgent.fm   en partners en biedt een eigenzinnige focus op kunst en cultuur in Gent. Tumult.fm wil laten zien wat er naast het evidente plaatsvindt en zo het blikveld van cultuur-minnend Gent verruimen. 

Zo verzamelt het een rebelse selectie van must see en do’s in het Gentse culturele leven op een handig online mediaplatform met eigen blog en radioshow (elke woensdag tussen 11:00 en 13:00  op Urgent.fm). Éenmaal per jaar trekt Tumult.fm echt alle registers open en biedt het de  kunstenaar een fysieke plek in de stad met het kunstenfestival TUMULTINGENT . 


Screen Shot 2016-06-07 at 13.47.00

MEI  2016    
JUDITH MERTENS (°1988) gaf het startschot voor de maand mei en is gefascineerd door landschapsbeelden. Ze is verwonderd door hoe een plaats zich in ons geheugen nestelt, door hoe we een omgeving waarmee we dagelijks geconfronteerd worden telkens anders kunnen zien. De ruimte waarin ze haar tekeningen, schilderijen en installaties toonde, speelde een belangrijke rol bij het tot stand komen en de presentatie van het werk.

Op DOK maakte Judith Mertens gedurende mei een installatie die voortdurend in verandering is. Met ‘Voor als ik er niet ben’ stelde ze in vraag wat er overblijft. Met de kunstenaar die na haar de Smart Kabine onderhanden neemt in juni, zal samen met haar aanwezigheid ook meteen haar werk verdwijnen. Of niet?

Beluister hier  het interview met Judith op tumult.fm.


Screen Shot 2016-06-07 at 13.46.54

JUNI  2016      
Club Jaecques nam de fakkel over in juni en is een pas uitgebroed performancecollectief dat leeft en denkt op het kruispunt van poëzie, theater, muziek en een inwisselbare vierde arm. Het ensemble werd boven het doopvont gehouden in een obscuur café in Oostende door Sam David, Sam Ecker en Daan Borloo. Hun huis staat altijd open op www.clubjaecques.be.

Tot en met zondag 19 juni konden JULLIE – passanten of vaste bezoekers van DOK – je mooiste gedichten, leukste foto’s, meest prekerige pamfletten of wensen achterlaten in de brievenbus. Met al het materiaal dat op 19 juni verzameld is, maakten zij een voorstelling op zondag 26 juni in de Box op DOK. Laat je fantasie de vrije loop: zolang het in de brievenbus past, gaan zij ermee van slag! Alles (werkelijk alles) wordt door hen gerecycleerd. Erewoord!


Screen Shot 2016-06-27 at 15.01.51

JULI   2016    

Er bestaan miljoenen werkelijkheden en we leven in honderden werelden tegelijk. Waar we onder de ene zon genieten van de warmte, hunkeren we onder de andere naar een plek in de schaduw. In elk van ons zit een volledige wereld. We vieren elk seizoen iedere dag en ondertussen wordt het nooit écht nacht. 

Maar wat als we geen thuis meer vinden? Wat als een werelddeel zich van ons lostrekt?  Een aparte realiteit die niet langer met zichzelf in harmonie is en een eigen leven is beginnen leiden? 

Dan worden we gekoloniseerd. Dan zullen anderen zich dat dysfunctionerende eiland toe-eigenen. Ze zullen het benoemen met ‘ADHD’ of ‘depressie’. Ze zullen er alles aan doen om dat vaste land weer heel te maken. Ze zijn er nog nooit geweest, maar kennen de plek van de vakantiekiekjes van anderen. Onze diversiteit wordt gereduceerd tot die enkele dorre bomen, die overmatig gewaterd en verzorgd zullen worden. De rest van onze persoon vergeten. 

Agathe was vroeger koningin van Engeland, maar besliste om zich terug te trekken en een nuttig vredevol leven te lijden. Ondanks haar enorme voorliefde voor fotografie, is ze toch psychologie gaan studeren. Op het grensgebied van deze twee interessevelden stak ze met de hulp, liefde en vriendschap van de taalgodin Laura Debusschere een expo in elkaar. Een mix van foto’s en tekst.  


Jannes

AUGUSTUS 2016   

De hele maand augustus verloor muzikant en tekenaar Jannes De Schrijver zijn weg, alleen maar ook met vrienden….

zondag 7 augustus: Jannes speelde solo aan het kampvuur, in de Smartkabine om 20u.

– zondag 21 augustus:  Lost Sheep, een avond improviseren met Claire Stragier op haar zelfontworpen instrument, de Harpsiweave. Om 18u in de arena.

– zondag 21 augustus : Samen met Bram Felix vormt Jannes Mooneye Cisco, op die avond speelden ze het oude repertoire in de DOKbox om 20u.

– zondag 28 augustus : Mooneye Cisco met nieuw werk. In de DOKbox om 16u.

RAF op DOK
SEPTEMBER 2016  

In de laatste maand van dit DOK seizoen nodigde Tumult.fm Raf Van de Ven uit. Als fotograaf is hij geboeid door licht, kleur en de ambacht van analoge
fotografie. In september heeft hij DOK vastgelegd op de gevoelige plaat
en in gegrepen in het landschap van DOK.

Deel!
  • Facebook
  • Twitter
  • email
Terug naar alle bewoners