ESCARGAND

Bij Escargand ontdek je hoe je escargots op een innoverende wijze kan kweken. In 2018 leeft en groeit Escargand op DOK.

Het vlees van de Escargand-slakjes is lekker en caloriearm. Het bevat veel eiwitten, vitamines, mineralen, en bijna geen vetten. Het is tegelijk een veilig product omdat alle voederelementen nauwkeurig worden gecontroleerd en gedoseerd. Een nieuwe Gentse Delicatesse!

De Gentse huisjesslakken worden gevoed en gesoigneerd door Gentenaar Hans Marly. Door in de voorbije 30 jaar selecties uit te voeren met de eetbare slak Gros gris, heeft een Gentse professor een ras geselecteerd met een gele schaal die hij de Gentse Gele of Jaune Gantois noemde. 

Vernieuwende stadslandbouw
Escargand vindt het belangrijk dat de natuur teruggegeven wordt aan de natuur. Om de ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden, bouwt het project verder op de principes van Aquaponics en Vertical Farming. Het kweekproces werd Helicoponics gedoopt, een nieuwe en unieke techniek om escargots en planten op een organische wijze naast elkaar te laten groeien.

De escargots worden grootgebracht in ‘6-verdiep-hang-escargotières’. De mest van de slakjes wordt gebruikt als voedingstof voor de planten. Gentenaar Alex Hanssens zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid water beladen met de voedingsstoffen voor de planten, in de juiste banen geleid wordt zodat de planten de voedingsstoffen goed kunnen opnemen.

De planten worden verticaal opgesteld voor een optimale licht- en voedselopname. Dit zorgt niet alleen voor een vlotte waterstroom, maar heeft ook het grote voordeel dat de productie aanzienlijk stijgt per vierkante meter grondoppervlakte. De gekweekte planten vormen een deel van het voedsel van de slak en de kruiden worden gebruikt om de slak te bereiden.  

Meedoen -- ontdekken
Om Escargand verder uit bouwen zoekt het project middelen via crowdfunding.gent. Ook vrijwillige hulp is welkom! 

Escargand ontdekken? Voor de nieuwsgierigen voorzien ze op de eerste en derde zondag van de maand  een opendeurmoment op DOK!  

ESCARGAND

Bij Escargand ontdek je hoe je escargots op een innoverende wijze kan kweken. In 2018 leeft en groeit Escargand op DOK.

Het vlees van de Escargand-slakjes is lekker en caloriearm. Het bevat veel eiwitten, vitamines, mineralen, en bijna geen vetten. Het is tegelijk een veilig product omdat alle voederelementen nauwkeurig worden gecontroleerd en gedoseerd. Een nieuwe Gentse Delicatesse!

De Gentse huisjesslakken worden gevoed en gesoigneerd door Gentenaar Hans Marly. Door in de voorbije 30 jaar selecties uit te voeren met de eetbare slak Gros gris, heeft een Gentse professor een ras geselecteerd met een gele schaal die hij de Gentse Gele of Jaune Gantois noemde. 

Vernieuwende stadslandbouw
Escargand vindt het belangrijk dat de natuur teruggegeven wordt aan de natuur. Om de ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden, bouwt het project verder op de principes van Aquaponics en Vertical Farming. Het kweekproces werd Helicoponics gedoopt, een nieuwe en unieke techniek om escargots en planten op een organische wijze naast elkaar te laten groeien.

De escargots worden grootgebracht in ‘6-verdiep-hang-escargotières’. De mest van de slakjes wordt gebruikt als voedingstof voor de planten. Gentenaar Alex Hanssens zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid water beladen met de voedingsstoffen voor de planten, in de juiste banen geleid wordt zodat de planten de voedingsstoffen goed kunnen opnemen.

De planten worden verticaal opgesteld voor een optimale licht- en voedselopname. Dit zorgt niet alleen voor een vlotte waterstroom, maar heeft ook het grote voordeel dat de productie aanzienlijk stijgt per vierkante meter grondoppervlakte. De gekweekte planten vormen een deel van het voedsel van de slak en de kruiden worden gebruikt om de slak te bereiden.  

Meedoen -- ontdekken
Om Escargand verder uit bouwen zoekt het project middelen via crowdfunding.gent. Ook vrijwillige hulp is welkom! 

Escargand ontdekken? Voor de nieuwsgierigen voorzien ze op de eerste en derde zondag van de maand  een opendeurmoment op DOK!