De Leiding cvba

DE LEIDING

De Leiding cvba is een startende sociale coöperatieve onderneming die de drankvoorziening op evenementen en in de horeca wil verduurzamen. Door het  transport, het energieverbruik en afval bij drankvoorziening zo veel mogelijk te beperken, willen ze een reële en meetbare milieu-impact maken! 

HET PROBLEEM

De drankenindustrie in België brengt jaarlijks 5 miljard niet-herbruikbare verpakkingen in de markt. Zo drinken we meer dan 1,4 miljard liter flessenwater en nog eens evenveel frisdrank. Dit alles moet niet alleen verpakt maar ook vervoerd worden (en daarna ook nog opgeslagen en gekoeld).

Er worden ettelijke miljoenen kilometers gereden door vrachtwagens om deze verpakkingen en dranken te vervoeren, en na gebruik blijven we zitten met een berg afval en een gigantische hoop CO2.

DE OPLOSSING

De oplossingen om het aantal transportkilometers, de gebruikte energie en de berg afval te verminderen zijn eigenlijk heel eenvoudig

  • In plaats van verpakt water te drinken en te gebruiken voor frisdrank, kunnen we leidingwater gebruiken.
  • We kunnen zoveel mogelijk grote verpakkingen gebruiken (zoveel mogelijk "van 't vat"), en geen wegwerpverpakkingen. 
  • We kunnen zoveel mogelijk werken met lokale producten (lokale siropen voor frisdrank, lokaal bier) zodat de transportkilometers worden beperkt.
     

Op DOK zullen alle bars werken met dit nieuwe systeem van De Leiding. De volumes die elke DOKzondag worden verkocht worden gemonitord en op het einde van dit seizoen zal de gemaakte impact berekend worden!

DE LEIDING

De Leiding cvba is een startende sociale coöperatieve onderneming die de drankvoorziening op evenementen en in de horeca wil verduurzamen. Door het  transport, het energieverbruik en afval bij drankvoorziening zo veel mogelijk te beperken, willen ze een reële en meetbare milieu-impact maken! 

HET PROBLEEM

De drankenindustrie in België brengt jaarlijks 5 miljard niet-herbruikbare verpakkingen in de markt. Zo drinken we meer dan 1,4 miljard liter flessenwater en nog eens evenveel frisdrank. Dit alles moet niet alleen verpakt maar ook vervoerd worden (en daarna ook nog opgeslagen en gekoeld).

Er worden ettelijke miljoenen kilometers gereden door vrachtwagens om deze verpakkingen en dranken te vervoeren, en na gebruik blijven we zitten met een berg afval en een gigantische hoop CO2.

DE OPLOSSING

De oplossingen om het aantal transportkilometers, de gebruikte energie en de berg afval te verminderen zijn eigenlijk heel eenvoudig

  • In plaats van verpakt water te drinken en te gebruiken voor frisdrank, kunnen we leidingwater gebruiken.
  • We kunnen zoveel mogelijk grote verpakkingen gebruiken (zoveel mogelijk "van 't vat"), en geen wegwerpverpakkingen. 
  • We kunnen zoveel mogelijk werken met lokale producten (lokale siropen voor frisdrank, lokaal bier) zodat de transportkilometers worden beperkt.
     

Op DOK zullen alle bars werken met dit nieuwe systeem van De Leiding. De volumes die elke DOKzondag worden verkocht worden gemonitord en op het einde van dit seizoen zal de gemaakte impact berekend worden!